Een tijd geleden was ik bij de première van Sisterhood, een documentaire van Sophie Dros. Deze filmmaker produceerde eerder Genderbende, waarin o.a. Anne Bosveld schitterde: de spoken word artist met wie ik samenwerkte aan de productie ‘5 ongelezen berichten’ voor Rutgers. Ik vond Genderbende al een enorm inspirerende en indrukwekkende docu, maar met Sisterhood overtrof Sophie zichzelf.

Sisterhood is een prachtig tijdsdocument, waarin vier vrouwen van rond de dertig en een groep tienermeiden hun ervaringen rondom ‘vrouw-zijn’ delen. In hele intieme gesprekken bespreken ze onderwerpen als het nog altijd heersende taboe rondom menstruatie, afgunst ten opzichte van andere vrouwen (het krabbenmandeffect), seksueel grensoverschrijdend gedrag en andere vormen van geweld tegen vrouwen door mannen en de impact van sociale media op je zelfbeeld.

Wat me raakte is dat Sisterhood zo treffend weergeeft dat ‘vrouwenzaken’ (of zoals DAMN, HONEY! dat zo treffend noemt “de shit waar je als vrouw mee moet dealen”) van alle tijden en generaties is. Het gaf me een diep gevoel van verbondenheid met mijn sisters, hoop voor de toekomst en wakkerde mijn vuur nog meer aan om de wereld mooier, sterker en duurzamer te maken door vrouwen van deze en de volgende generatie vol in hun kracht te zetten.

Bekijk hier de hele documentaire.