Mijn grote passie is het inspireren, verbinden en mobiliseren van mensen rondom belangrijke doelen en maatschappelijke vraagstukken. Inmiddels heb ik hier ruim 10 jaar ervaring mee en heb ik een aantal mooie cases gerealiseerd op het gebied van succesvolle netwerken, communities en movements. Allemaal begonnen vanuit een kleine ‘spark’, groot geworden omdat de magie en de daarmee samenhangende verhalen als een lopend vuurtje rondgingen en nog altijd groeiende dankzij loyale en betrokken fakkeldragers. Hieronder vertel ik je meer!

Case Ambitieuze Meisjes

Op de magische datum 11-11-’11 lanceerde ik het netwerk Ambitieuze Meisjes.

Het begon allemaal met een offline Meet-Up met 15 vriendinnen in Arnhem en groeide in 11 jaar tijd uit tot een gigantische online community met ruim 45.000 leden.

Het idee voor de online community ontstond doordat de bezoekers van onze offline Meet-Ups behoefte hadden om tussen de events door met elkaar in contact te kunnen blijven. De combinatie tussen off- en online bleek de gouden succesformule. Tijdens de AM Meet-Ups, en later ook AM Academy Classes, ontmoette de Ambitieuze Meisjes elkaar en deden zij inspiratie en kennis op die werd overgedragen door Grand Dames: vrouwen die reeds gepokt en gemazeld waren als ondernemer of topvrouw en graag hun lessen deelden met de topvrouwen van de toekomst. In de online community delen de leden tot op de dag van vandaag nog altijd hun eigen verhalen: zowel de successen als de struggles. Mijn hogere doel met de AM Community: vrouwen laten ervaren dat het heel leuk is om andere vrouwen kansen te gunnen en hen daarmee verder te helpen in hun ambities. Op die manier wil ik een bijdrage leveren aan het terugdringen van het ‘krabbenmandeffect‘ en een positieve cultuuromslag bewerkstelligen die leidt tot meer sisterhood. Ik geloof dat als we meer ruimte maken voor andere vrouwen en achter elkaar gaan staan, dat we dan over de gehele linie samen verder voortuit komen.

Case SheDecides

SheDecides is een internationale vrouwenrechten movement die in 2017 werd opgericht door toenmalige minister Lilianne Ploumen. Wereldwijd werken organisaties, activisten en overheden samen onder de vlag van de SheDecides movement aan een wereld waarin meisjes en vrouwen zelf keuzes kunnen maken over hun lijf en dus ook hun toekomst. Aanleiding voor SheDecides was de verkiezing van Trump als president van de VS en zijn besluit om alle financiering voor ontwikkelingshulp waarmee toegang tot veilige abortus werd verschaft in te trekken. Als projectleider van SheDecides bij Rutgers was ik verantwoordelijk voor de particuliere fondsenwerving en movement building in Nederland. 

Ook hier heb ik gekozen voor de strategie van een combinatie tussen online communicatie (o.a. social media- en influencer campagnes) en offline events. Zo organiseerde ik vanuit Rutgers in samenwerking met de Creative Women Collective ‘SHEDECIDES DAY 2020’. Het thema van de SHEDECIDES DAY 2020 was “A #NewNormal”. Tijdens het evenement gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over de meest prangende issues in Nederland én wereldwijd op het gebied van toegang tot abortus en anticonceptie. 

SheDecides vindt het belangrijk om creatieve krachten aan zich te verbinden, omdat creatieven als geen ander in staat zijn om ‘A #NewNormal’ uit te drukken in hun werk en met dit werk het debat over nieuwe normen aan te wakkeren. Als alumni van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht kon ik mij hier natuurlijk volledig in vinden! Daarom programmeerde ik o.a.  Cynthia Foekema & Esther Fransman als illustrators van ‘ Lekker blijven likken, Zaïre Krieger als activist en spoken word atist, Nydia van Voorthuizen als podcastmaker & schrijver van ‘DAMN, HONEY!’. 

Met ‘DAMN, HONEY!’ ontwikkelde ik tevens een podcast episode over SheDecides. Met TheTittyMag ontwikkelde ik een social media campagne video, die je hieronder kunt bekijken.

SheDecides haalde in de periode 2017-2018 ruim een half miljoen euro aan publieke donaties. Met dit bedrag hebben we ruim 70.000 meisjes en vrouwen hun toegang tot anticonceptie en veilige abortuszorg kunnen laten behouden.

Voor mijn inzet voor SheDecides kreeg ik in 2017 de #Viva400 Award in de categorie Wereldverbeteraars toegekend.

Vrienden van Rutgers

De Vrienden van Rutgers is een ambassadeursnetwerk dat ik heb opgezet, in de tijd dat ik werkzaam was bij Rutgers. Het is een netwerk van professionals die opkomen voor de rechten van mensen op de thema’s anticonceptie, veilige abortus, seksuele vorming en seksuele grensoverschrijding. Zowel in Nederland, als ver over onze landsgrenzen heen. Ieder jaar wordt er een nieuwe lichting Vrienden toegevoegd aan het bestaande netwerk.

In de periode 2017-2019 heb ik in totaal ruim 100 nieuwe, invloedrijke Vrienden als ambassadeurs voor Rutgers geworven. 

De Vrienden ontmoeten elkaar tijdens een jaarlijks netwerkdiner. Hier maken zij kennis met elkaar en onderzoeken ze nieuwe manieren om samen hun stem te laten horen in het maatschappelijk debat, waarna het vriendennetwerk actief worden gemobiliseerd om op te treden als ambassadeurs voor de lobbydoelen van Rutgers. Het netwerk bevat journalisten, politici, activisten, ondernemers, hoogleraren, vloggers, ontwerpers en presentatoren.

Het eerste diner dat ik in 2018 organiseerde droeg de titel ‘Crossing Lines’. Hierbij gingen de aanwezigen in gesprek over o.a. grensoverschrijding, ongelijkheid en diversiteit. Gastsprekers waren Mounir Samuel (politicoloog en schrijver),  Tammy Sheldon (initiator Women’s March The Netherlands) en Milou Deelen (feminist en schrijfster). Die laatste deed tijdens dit diner voor het eerst haar verhaal, over haar ervaring met slutshaming bij het studentencorps. Het diner vond plaats in de voormalige Bijlmerbajes, waar men vroeger hun straf uitzat als ze grenzen hadden overschreden. De bajes was inmiddels omgetoverd tot restaurant ‘A beautiful mess’, waar vluchtelingen die over vele landsgrenzen waren getrokken nu middels een baan in de keuken en bediening een nieuw bestaan op proberen te bouwen. 

Tijdens het tweede diner, dat plaatsvond tijdens de Dutch Design Week 2019, gingen we onder de noemer ‘(mis)conception’ in gesprek over o.a. anticonceptiemethodes, taboes en gedeelde verantwoordelijkheid. Gastsprekers waren Justine van de Beek (Jongerenambassadeur Seksuele en Reproductieve Gezondheid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken),Devika Partiman (sociaal activiste en oprichter Stem op een Vrouw), Peter van de Graaf (industrieel ontwerper en directeur CHOICE – every child desired).

Het diner vond plaats in het NatLab; de locatie waar de knappe koppen van Philips zich in de vorige eeuw bogen over het fenomeen van het vrouwelijk orgasme. Ik werkte aan dit event samen met social design studio Joes+Manon. Zij ontwierpen een experience diner, waarbij alles ontworpen was: van tafelkleed tot interpersoonlijke interactie tot servies tot het eten en drinken.

Periodiek schreef ik een persoonlijke (nieuws)brief aan alle ambassadeurs, waarin zij op de hoogte werden gehouden van de nieuwste ontwikkelingen rondom seksuele gezondheid en reproductieve rechten, de aanverwante onderzoeksdata die Rutgers hierover naar buiten bracht en eventuele lobbydoelen waar de ambassadeurs ons in konden steunen. Andersom koppelde ik de Vrienden aan de experts binnen Rutgers, zodat zij samen konden werken aan producties (podcasts, vlogs, radio en tv-uitzendingen, events, etc). Door het verlenen van deze vriendendiensten versterkten we elkaar in onze gezamelijke missie: seksuele gezondheid en rechten voor iedereen. Waar ook ter wereld.

Wil jij samen met mij aan een ambassadeursnetwerk, movement of community voor jouw goede doel of merk werken? Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te verkennen.