Om heel eerlijk te zijn: ik had nooit bedacht of verwacht dat ik ooit Ontwerpend Onderzoeker zou worden en Cum Laude zou afstuderen in human centered design. Maar als ik terugdenk aan mijn middelbare schooltijd, dan verbaast het me niet. Ik vergeet nooit dat mijn ouders gebeld werden door mijn mentor met het bericht dat als mijn cijfers niet snel zouden verbeteren, dat ik dan van school zou worden gestuurd. Als VMBO-leerling was ik destijds ook niet zo geïnteresseerd in de lesstof (wellicht omdat ik met mijn CITO score eigenlijk een HAVO/VWO advies had moeten krijgen). Waar ik me in die tijd vooral voor fascineerde waren mijn medeleerlingen: hoe zij zich gedroegen en voelden. Pas jaren later, toen ik mijn Master haalde, besefte ik dat mijn fascinatie voor menselijke gedrag en mijn vermogen om dat te observeren mijn grote kracht is.

Het idee voor Hand-in-handleiding ontstond toen mijn beste vriend Joy kanker kreeg. Ik nam waar dat het niet alleen lastig was voor hem als patiënt om over zijn diagnose te praten, maar ook voor zijn omgeving om naar de gevolgen hiervan te vragen. Naasten vinden het vaak lastig om in te schatten waar je naar kan en mag vragen, als iemand zo ernstig ziek is. Zij voelen de vrees om iets verkeerd te zeggen of iets pijnlijks te benoemen. Ook is het soms moeilijk om in te schatten waar iemand bij geholpen kan worden en waar hij of zij juist de ruimte gelaten moet worden. Op basis van mijn persoonlijke ervaringen als naaste en mijn bevindingen als onderzoeker ontwikkelde ik de eerste Hand-in-handleiding voor het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ platform.

Ik ontwikkelde Hand-in-handleiding tijdens de Master Crossover Creativity (HKU, 2016). Vanuit het Radboudumc REshape Center deed ik design research naar de verbetering van de psychosociale zorg voor jong-volwassenen met kanker, door toepassing van principes uit de psychologie van de Levenskunst. Dit resulteerde in een communicatie-interventietool die het sociaal, emotioneel en psychisch welbevinden van patiënten optimaliseert.

Als Ontwerpend Onderzoeker beluister en observeer ik doelgroepen om de impact in kaart te brengen die stigma’s rondom lichamelijke en geestelijke ziekte en gezondheid op het dagelijks leven hebben.

Met Hand-in-handleiding biedt ik hen een praktische en laagdrempelige tool om het gesprek rondom lastige onderwerpen makkelijker te maken.

Wil jij ook een Hand-in-handleiding voor de doelgroep die jij vertegenwoordigt? Neem dan contact met me op om samen de mogelijkheden te verkennen.