Mijn hart gaat sneller kloppen van bijzondere mensen met mooie verhalen. Die verhalen beluisteren en ze vervolgens het podium geven dat ze verdienen: dat is waar ik helemaal van ‘in de fik’ ga. In het werkveld waar ik me begeef kan ik mijn hart wat dat betreft ophalen. Mooie, menselijke verhalen te over! In de afgelopen jaren heb ik aan bijzondere projecten mogen werken, met andere vakkundige professionals. Samen hebben we de verhalen van de mensen waar Rutgers zich voor inzet mogen vangen in indringende portretten. Ik vertel je er hieronder meer over.

Case Rutgers 50 

In 2017 vierde Rutgers haar 50-jarig bestaan. Een rijke geschiedenis, waar naast oprichter Johannes Rutgers ook namen als Aletta Jacobs en Dolle Mina in voorbij komen. In 50 jaar tijd waren er veel resultaten geboekt, veel stappen voorwaarts gezet maar tegelijkertijd stonden in 2017 wereldwijd en ook in Nederland de eerder verworven rechten opnieuw onder druk. Trump was net verkozen als president van de VS en perkte de abortusrechten van vrouwen in. De #metoo movement kwam op. Aan mij als Digital & Online expert de taak om al die belangrijke verhalen van vroeger maar ook zeker nu te verzamelen, met als doel om de behaalde resultaten uit het verleden te eren maar ook de urgentie van het huidige werk te onderstrepen. Ik werkte aan deze opdracht samen met Arteffects en spoken word artist Anne Bosveld. Het eindresultaat was de bijzondere videoreeks ‘Vijf ongelezen berichten’, waarin Anne zich in briefvorm tot verschillende jongeren van over de hele wereld richt. Op geheel eigen wijze en in de voor haar kenmerkende rauwe, ongepolijste stijl brengt Anne complexe problematieken terug tot toegankelijke, herkenbare situaties die zich dagelijks afspelen in de wereld van jongeren.

De video’s stonden op een tijdelijke jubileumwebsite en werden tijdens een feestelijk event in een groot filmblik overhandigd aan koning Willem Alexander.

Case Changemakers: stories of impact 

Het project Changemakers – Stories of Impact draait om persoonlijke verhalen van mensen. De mensen waar Rutgers voor werkt en mee samenwerkt. Gezamenlijk zetten zij zich in voor de bevordering van seksuele gezondheid en reproductieve rechten wereldwijd. De verhalen zijn puur, krachtig en vooral écht. Het zijn verhalen over kracht en transformatie. Verhalen over doorzettingsvermogen. Over vechten voor wat je toekomt; je menselijk recht. Het zijn de verhalen die het kloppende hart van de missie van Rutgers vormen en waar de organisatie samen met partners dag in dag uit door gedreven wordt. De verhalen werden in samenwerking met diverse internationale fotografen verzameld en gepubliceerd op de website van Rutgers

Ter gelegenheid van de lancering van het project organiseerde ik in Youseum Amsterdam een launch event. Verhalen over seksueel geweld, de gevolgen van een onveilige abortus en besnijdenis; horen die thuis is een Instagram museum vol neonkleuren en ogenschijnlijke oppervlakkigheden? Een groter contrast kun je je waarschijnlijk niet te bedenken.

Waarom ik tóch voor deze locatie koos? Jonge mensen staan centraal in de activiteiten van Rutgers en hun leven speelt zich voor een groot deel ook online af. Volgens de laatste cijfers heeft Instagram meer dan een miljard gebruikers, die dagelijks inloggen. Jongeren delen vaak en veel over hun leven. In het afgelopen jaar zagen we dat zij hierin steeds opener werden en steeds persoonlijker verhalen gingen delen. Youseum gaat over de verhalen die je deelt op social media en houd je hierbij een kritische spiegel voor, om je af te laten vragen wát je nou eigenlijk deelt, met en vooral voor wie?

De verhalen van de changemakers van Rutgers staan ook online. Zij laten zien hoe je met het delen van je persoonlijke verhaal een grote impact kunt maken op de wereld om je heen. Elke dag kun je opnieuw de keuze maken wat je laat zien van jezelf.

Met het event in Youseum wilde ik de bezoekers aanzetten tot nadenken over de vraag met welk verhaal zij de wereld tegemoet treden; wil jij zelf iets goeds doen, of wil je er vooral goed op staan?

Heb jij ook een persoonlijk verhaal of een brandstory waar je op een bijzondere manier aandacht voor wil genereren? Ik denk en werk graag met je mee! Neem contact met me op, zodat we samen te mogelijkheden kunnen verkennen.