‘De kijk van Kessels’ is een docu uit 2010. De beeldkwaliteit op 2Doc is inmiddels matig te noemen, maar de kwaliteit van de inhoud is nog altijd magisch in mijn ogen. Als ik ooit weer bij een bureau zou gaan werken, dan zou KesselsKramer hoog op mijn lijstje staan. Ik vind de campagnes die zij maken, o.a. voor Women Inc., geweldig en het pand waarin hun kantoor gevestigd is een droom. Oprichter Erik Kessels is daarnaast, met zijn immer spraakmakende werk, een icoon. Als ik een dagje in iemands brein mocht zijn, dan zou het misschien wel het zijne zijn.

Deze docu biedt een uur lang een voorproefje van hoe mijn dag er dan uit zou zien. Ik heb ‘m al talloze keren gekeken, maar iedere keer weer blijf ik lachen om de authentieke en hilarische humor van Kessels. Daarnaast inspireert hij me mateloos. De boodschap van deze documentaire is dat we met z’n allen vergeten zijn om te kijken. Écht te kijken. Goed te kijken. Objectief. Vol verwondering, als een kind. Met aandacht. En fantasie.

Ik herken mijn eigen drive in die van Erik Kessels, om dat wat voor veel mensen onzichtbaar is (opnieuw) zichtbaar te maken. Mooi vind ik hoe Kessels laat zien dat reclame en andere communicatie-uitingen niet persé een commerciële fatamorgana hoeven te zijn, maar juist ook een  authentieke, stereotype- en taboedoorbrekende lading kunnen hebben. Hij laat met zijn campagnes zien hoe bedrijven met hun uitingen een hele belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het maatschappelijk debat, mits ze de juiste (beeld)taal en boodschap kiezen.

Na het kijken van deze docu heb ik altijd zin om kringlopen en rommelmarkten af te struinen of de straat op te gaan en alles op camera te gaan vastleggen wat me fascineert: mensen in het openbaar vervoer of aan tafels in restaurants, stickers op lantarenpalen, graffiti op muren, vreemde afgedankte objecten bij het grofvuil die ooit deel uitmaakten van een interieur en een leven. Als je openstaat en anders kijkt dan zie je dat de wereld gevuld is met zoveel mooie verhalen. Dat zijn voor mij de kleine geluksmomenten in mijn dagen en de grote inspiratiemomenten voor mijn werk.

Bovenstaand kun je de trailer van ‘De kijk van Kessels’ bekijken. De volledige documentaire staat hier.