De documentaire ‘De huizen van Hristina’ is inmiddels al 12 jaar oud, maar heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Toen ik mocht spreken tijdens TED Talks Oosterbeek heb ik mijn verhaal gehouden aan de hand van deze docu, die voor mij precies weergeeft waarom mensen zo fascinerend zijn: met al hun verhalen, problemen, uitdagingen en veerkracht.

‘De huizen van Hristina’ vertelt het verhaal van de Bulgaarse Hristina, die jaren ongedocumenteerd en illegaal in Nederland verbleef. Een talentvolle, hoogopgeleide vrouw die in Bulgarije een goede baan had gehad maar vanwege een gebrek aan papier in Nederland niet aan de bak kon komen in haar eigen vakgebied. Om te overleven nam ze schoonmaakbaantjes aan bij rijke Amsterdamse gezinnen.

In de docu zien we hoe Hristina een eenzaam en letterlijk en figuurlijk verborgen bestaan leeft. Ze komt op de meest intieme plekken, maar de mensen wiens huizen Hristina schoonmaakt communiceren enkel met haar via briefjes. Om haar uitzichtloze en deprimerende bestaan te doorbreken begint ze met een fotografie cursus en legt de huizen waar ze wekelijks komt vast.

Wat ik inspirerend vond aan de documentaire is dat het me wederom deed inzien dat er maar één iemand nodig is die jou ziet in jouw talent en jou daarmee aan het podium kan helpen dat alles voor je verandert. Ook opende het weer eens mijn ogen voor het feit dat er zoveel mensen zijn in onze maatschappij die onvoldoende gezien en gehoord worden.

Bekijk de docu hier.