INTERVIEW OVER AMBITIES, SAMENWERKEN EN OPEN STAAN

“Hoe ziet jouw maandag er uit, en hoe ziet die er over een jaar uit?” –  Die vraag legde Melle bij voor. Het volledige interview voor haar platform Thank God It’s Monday d.d. januari 2017 lees je hier

HOE ZIET JOUW MAANDAG ERUIT?

Ondanks dat ik totaal geen ochtendmens ben spring ik altijd mijn bed uit voor het maandagochtend overleg met ons team op kantoor, waar we gezamenlijk de week aftrappen. Sinds november 2016 werk ik als Digital & Online Expert voor Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit. Ik vind het erg mooi dat ik een bijdrage mag leveren aan de missie om goede voorlichting en een gezonde ontwikkeling voor iedereen ter wereld toegankelijk te maken. Binnen Rutgers begin ik binnenkort tevens aan een eigen onderzoek met als doel om inzichtelijk te maken op welke manier transgenderjongeren ondersteuning kunnen gebruikten bij het bespreekbaar maken van hun transitie binnen hun omgeving. Die uitkomsten ga ik doorvertalen in een communicatietool, die ik vorig jaar tijdens mijn master Crossover Creativity heb ontwikkeld.

Het idee voor deze tool ontstond toen mijn beste vriend ziek werd en ik observeerde en ondervond hoe lastig het contact rondom taboe-onderwerpen -zoals het hebben van en omgaan met kanker- kan verlopen. Dat is het doel van de Hand-in-handleiding; moeilijke onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken. Het is niet alleen het eindproduct van mijn onderzoek, het is mijn persoonlijke ode aan liefde en vriendschap. Het was een proces dat veel van mijn doorzettingsvermogen heeft gevraagd. Ik haal er ook veel voldoening uit om andere mensen te ondersteunen in hun ontwikkeling en hen te helpen optimaal zichzelf te zijn. Daarom vind je me op maandag ook nog weleens voor de klas tijdens een gastcollege voor studenten of in een workshop-sessie voor young-professionals. Doorsnee maandagen bestaan voor mij eigenlijk niet. Het is iedere week weer een verrassing wat er op de planning staat. Zo begin ik steeds met veel energie aan de nieuwe week!

WAARDOOR LAAT JIJ JE OP MAANDAG GRAAG INSPIREREN?

Mensen en het observeren van menselijk gedrag zijn mijn grootste bronnen van inspiratie. Ik ga dan ook direct ‘aan’ op het moment dat ik op maandagochtend richting het station reis. Het fascineert me hoe de stad zich beweegt, zeker in Amsterdam waar zoveel verschillende type mensen met elkaar samenleven. Ik haal veel inspiratie uit vlagen van gesprekken die ik opvang; het geeft me veel inzicht in hoe mensen aankijken tegen de actuele onderwerpen die spelen binnen onze samenleving maar ook in het kleine geluk en het grotere leed dat schuilgaat achter de deuren van de mensen om me heen. Waar ik me in de trein nog steeds iedere dag over verwonder is hoe ontzettend gevangen mensen zitten in hun telefoons. Vooral als ik een mooie zonsopgang waarneem, om me heen kijk en zie dat de rest van de coupé het moment compleet mist. Zo zonde; je dag begint met een gratis cadeautje en dat pak je dan niet eens uit! Ik heb de stille hoop (en stiekem ook steeds meer de overtuiging) dat er over niet al te lange tijd een kentering gaat komen; dat we in gaan zien dat we een beetje doorgeschoten zijn met z’n allen en dat we veel te veel leven door schermen en met filters. Ik denk dat mensen in de toekomst minder tijd online door gaan brengen. Dat vind ik dat ook weer een interessant vraagstuk om over na te denken; hoe ik er vanuit mijn functie voor ga zorgen dat wat we met Rutgers online doen relevant genoeg is dat mensen er hun tijd voor willen inruilen. Dat wil ik doen door inspirerende content te bieden maar vooral verhelderende context, die nauw aansluit op de verschillende leefwerelden die ik dagelijks gadesla.

HOE ZIET JOUW MAANDAG ER OVER EEN JAAR UIT?

Over een jaar en zelfs over drie jaar – ik heb het voorrecht dat ik voor deze periode een contract mocht tekenen – schuif ik nog steeds aan bij de maandagochtend meeting. Mijn opdracht is om de organisatie in die drie jaar te inspireren en voor te gaan in de transitie naar een ‘digital first’ approach. Ik wil mijn collega’s daarbij concrete handvatten aanreiken zodat ze in de toekomst zelf digitale technologie in kunnen zetten om innovatieve interventies te ontwikkelen. Daar heb ik een mooie uitdaging aan, waar ik volgend jaar al flink wat stappen in gezet hoop te hebben. Natuurlijk denk ik er nu ook al wel na over waar ik na die totale periode van drie jaar wil staan in mijn carrière. Ik vind het wel lastig om nu al die stip op de horizon vast te zetten. Je zo breed interesseren en snel fascineren zorgt enerzijds voor een enorm inspirerend bestaan, anderzijds is het daardoor soms lastig focus te vinden. Ik hoop dat de nieuwe weg die mijn loopbaan op gaat zich het komende jaar wat meer gaat openbaren. Privé is mijn ambitie om dit jaar nog veel gelukkiger te worden en vooral te blijven. Na het overlijden van mijn beste vriend begin vorig jaar heb ik een hernieuwde waardering gevonden voor de mensen om me heen. Ik ben de tijd die ik met hen mag doorbrengen minder vanzelfsprekend gaan vinden. Dat heeft ook gemaakt dat ik op een andere manier ambitieus ben geworden. Ambitie gaat voor mij niet langer alleen over mijn werk, maar vooral ook over de taak die ik als mens heb om een bijdrage te leveren in de wereld om me heen. Ik denk dat ik met mijn aandacht voor mensen een verschil maak. Aandacht hebben vraagt echter ook om focus. Je moet jezelf aan de alledaagse drukte en de vele prikkels kunnen onttrekken om écht bij mensen te kunnen zijn. Daarvoor is het belangrijk te ontdekken waar je ‘uit’-knop zit.

WAT IS JOUW ULTIEME MAANDAG TIP?

“Stay hungry, stay foolish”, sprak Steve Jobs (één van mijn grootste inspiratiebronnen op het gebied van innovatie) ooit in een speech op Stanford University. Ik denk dat dat mijn ultieme maandag tip zou zijn. Blijf jezelf voeden in je honger naar nieuwe kennis, stel je open voor nieuwe ontmoetingen, laat je verrassen door de onverwachte wendingen die de nieuwe week mogelijk voor je in petto heeft. Maar neem het ook niet allemaal te serieus. Ik vind het zelf heel belangrijk om ruimte te houden voor ‘leegte’ in mijn agenda en om mezelf toe te staan om af te wijken van de planning. Plan eens een ‘potlood afspraak’ in voor de maandagavond en gum die ‘s ochtends alsnog uit. Zo blijf je regisseur van je eigen leven en dat is een prestatie waar geen ander succes tegen op kan!