"Vrouw van vuur"

Interview Radio1 – “Vaderschapsverlof: een mijlpaal voor de emancipatie”

Emancipatie op de werkvloer is nog steeds een veelbesproken thema, want er zijn nog veel uitdagingen die we moeten overwinnen. Een van die uitdagingen is seksisme: een kwart van de jonge vrouwen tussen de 18 en 30 jaar heeft er last van op de werkvloer. Maar er is hoop: afgelopen week werd met de verlenging van het vaderschapsverlof een grote stap vooruitgezet. Ik sprak hierover in het NPO Radio 1  programma De Optimist: “De overheid geeft het signaal af dat de zorglast voor kinderen niet alleen bij vrouwen ligt en dat het niet zo is dat de carrières van mannen steevast voorrang hebben. Het is een mijlpaal voor de emancipatie.” 

Daarnaast kreeg ik zendtijd om een persoonlijk statement voor te dragen:

“Nederland barst van het talent. We zijn omgeven door knappe koppen vol kennis, creativiteit en ondernemerschap. Van Groningen tot aan Maastricht. Van Amsterdam tot Arnhem. Aan ambitie geen gebrek.

Mijn missie is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jonge vrouwen ‘succesvol gelukkig’ worden; met een glansrijke carrière, die genoeg ruimte laat voor een verrijkend privéleven vol zelfontplooiing.

Ambitie is de weg die je aflegt richting een stip die je voor jezelf op de horizon hebt gezet. Waar een Ambitieus Meisje die stip voor haarzelf zet, dat is niet aan ons om te bepalen. Wat wel aan ons is, is om ervoor te zorgen dat haar niets in de weg staat om deze stip te bereiken.Er is hoop. Afgelopen week werd met de verlenging van het vaderschapsverlof een grote stap vooruitgezet. Na een aantal grote werkgevers geeft nu ook de overheid het signaal af dat de zorglast voor kinderen niet alleen bij vrouwen ligt en dat het niet zo is dat de carrières van mannen steevast voorrang hebben. Het is een mijlpaal voor de emancipatie. Maar er blijven uitdagingen bestaan.

Uit onderzoek van Rutgers blijkt dat een kwart van de jonge vrouwen tussen de 18 en 30 jaar last heeft van seksisme op de werkvloer.

Een flirterige email, een seksueel getinte grap, een intieme vraag naar het privéleven of het kijken naar de borsten. Dagelijks overkomt dit werkende Nederlandse meisjes en vrouwen. We moeten er met elkaar voor zorgen dat dit soort gedrag stopt. Seksuele intimidatie is geen grapje. Meisjes en vrouwen hebben recht op een veilige werkomgeving, waar zij ongehinderd zichzelf kunnen zijn.

Het is extreem belangrijk dat vrouwen élkaar steunen op de werkvloer. Om ervoor te zorgen dat ontoelaatbaar gedrag stopt maar ook om te bewerkstelligen dat er ruimte ontstaat voor vrouwen om te groeien. Door elkaar kansen te gunnen. Daartoe roep ik meisjes en vrouwen op om zelf af en toe opzij te stappen voor een ander. Als we achter elkaar gaan staan komen we over de gehele linie samen verder vooruit. Daar sta ik voor.”

Bekijk en beluister de uitzending: