Zoals gepubliceerd op Memory magazine. Lees hier het originele artikel.

Ambitieuze Meisjes: een netwerk-platform voor jong vrouwelijk talent

Editie: Beurscatalogus 2016 | Tekst:  | Fotografie: Wiebke Wilting

Vijf jaar geleden bedacht ze het, nu is het platform Ambitieuze Meisjes uitgegroeid tot een gigantisch netwerk van ruim 13.000 jonge vrouwen verdeeld over acht steden in Nederland en twee in België. Memory Magazine in gesprek met de founder: Lotte Rensen. “Je hoeft niet waanzinnig succesvol te zijn als je een Ambitieus Meisje wilt worden.”

ambitieuze meisjes
State of mind
Wie of wat is een ambitieus meisje? Lotte: “Wij zeggen: het is een state of mind. Het is niet alleen een netwerk voor de topvrouwen van de toekomst, het gaat meer om het succesvol gelukkig zijn. Daar bedoelen we mee: tevreden zijn met wie je bent en het leuk vinden wat je doet. Een topfunctie is namelijk niet altijd leuk. Je moet doen waar je goed in bent, en tegelijkertijd streven naar gelukkig zijn. De balans tussen privé en zakelijk geluk is heel belangrijk. Volgens ons draait het daar om in je carrière.”

Toegankelijk
Een netwerk opbouwen is voor veel mensen best lastig. En daar is juist een rol voor het platform weggelegd. Lotte: “Tijdens de aller eerste borrel van ons platform draaide het vooral om ‘hoe brengen we een gezonde balans tot stand tussen professionele doelen en persoonlijke lifegoals’ . Toen pas zagen we dat er echt behoefte was aan een netwerk waar jonge vrouwelijke talenten zich thuis voelen. Dat is ook de succesfactor van ons platform: het is toegankelijk. Het is geen business club. De meet-ups zijn kosteloos en de kwetsbaarheid van jonge starters maakt ook dat we toegankelijker zijn. Je hoeft namelijk niet waanzinnig succesvol te zijn als je een Ambitieus Meisje wilt worden. Bovendien kun je ook gewoon in je eentje naar een bijeenkomst, we hebben er bewust voor gekozen om deze bijeenkomsten voor maximaal 30 personen toegankelijk te maken, zodat je ook daadwerkelijk de kans krijgt om jezelf te presenteren en te netwerken.”

Landelijk regime
Inmiddels begint het platform serieuze vormen te krijgen en zijn ze gevestigd in acht Nederlandse en twee Belgische steden. Lotte: “We hebben er bewust voor gekozen om in die tien steden lokale ‘leaders’ aan te wijzen. Iemand uit Rotterdam weet het beste wat de Ambitieuze Meisjes in Rotterdam drijft. Dat kan iemand uit Amsterdam lang niet zo goed inschatten. Dat maakt ons platform juist zo sterk, dat we lokaal kunnen inzoomen op wat er speelt of waar behoefte naar is. Naast de lokale ambassadrices zijn Benthe(Operations), Lisanne(Communicatie) en ik(Strategie & Partnerships) verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering van het platform, zo kunnen we niet alleen het overzicht blijven houden maar ook de focus leggen op de groei van het platform.”

Toekomstmuziek
Met 13.000 leden op de teller lijkt een groot doel al te zijn behaald. Toch zijn er voor 2016 een hoop plannen. Lotte: “Voor ons vijfjarig bestaan in december 2016 willen we graag een landelijke dekking behalen en actief zijn in 13 steden. Ook zou het geweldig zijn om ons eerste landelijke event te organiseren, maar dat is toekomstmuziek. Daarnaast zijn we ook aan het kijken of we het platform over de grens nog verder kunnen trekken: naar Berlijn en andere internationale steden. Ook werken we hard aan de optimalisatie van ons verdienmodel. Hierbij ligt de nadruk op het opschalen van onze Academy en het aangaan van samenwerkingsverbanden. Inmiddels worden we benaderd door grote partijen als EY en WomenINC, dat is natuurlijk geweldig. Maar in the end gaat het voor ons toch om succesvol gelukkig te zijn. Ik ben dan ook echt heel trots dat ik trouw ben gebleven aan waarom ik dit platform begonnen ben. Natuurlijk ligt de focus ook op de groei van ons platform, maar gelukkig zijn is voor mij minstens zo belangrijk.”